Refugiats, Colòmbia, Hongria… Persistirem!

 

(Publicat al Bulleti FundiPau 113, Tardor 2016)

Males notícies. Dos referèndums, dues passes enrere. Colòmbia i Hongria.

Pocs dies abans, la cimera de caps d’estat i de govern de la Unió Europea, tampoc va anar millor. Europa no ha sabut respondre ni a la crisi econòmica, ni a la crisi dels refugiats. En la crisi econòmica hem vist el poder polític captiu i sotmès al poder econòmic i financer. En la crisi de refugiats hem vist aquest mateix poder polític que, incapaç de liderar un projecte integrador, s’ha lliurat massa fàcilment a corrents populistes i xenòfobs. L’únic projecte de futur que ens proposen és reforçar la seguretat i, a sobre, entesa des de l’òptica militar. Ens diuen que és l’únic denominador comú. Líders porucs i de volada curta.

Però, segurament això no és el pitjor. Si els líders polítics no han sabut estar a l’alçada, hem de reconèixer que tampoc ho ha estat una bona part de l’opinió pública. Els dos referèndums que esmentàvem al començament i alguns dels darrers resultats electorals en són un bon indicador.

En tots els casos, és aquesta opinió pública la que ha resultat decisiva. Això ens marca una de les direccions bàsiques del nostre treball. Difondre els valors de la Cultura de Pau, convèncer i afegir a la causa de la pau, la justícia i la dignitat humanes cada cop a més persones, és una tasca imprescindible i urgent. Aquí és on es juga l’autèntica partida i n’hem perdut alguna de les últimes jugades. Ara ens trobem amb una població europea afeblida i esporuguida per la crisi, camp adobat per al discurs de la por i de la xenofòbia. Afortunadament, també hem vist un volum importantíssim de població que s’ha revoltat i s’ha mobilitzat en sentit contrari. La partida segueix oberta. Nosaltres estem decidits a jugar amb totes les nostres energies i capacitats.

Hem rebut males notícies, però nosaltres, i comptem també amb vosaltres, tossudament, persistirem.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en 2) Reflexions en el camí. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *