La foto completa (Article publicat a El Punt Avui el dia 20 de setembre de 2016)
- Una imatge: Un nen mort, estirat a terra, bocaterrosa.
Fa un any va córrer per tot el món i va impactar les consciències una foto molt semblant a aquesta. El nom del nen Aylan.
- Imaginem ara que anem allunyant la càmera i observant una imatge més general: El nen mort està caigut enmig d’un carrer pel qual avança corrents una immensa gernació amb el pànic al rostre. Les forces de l’ordre miren d’aturar-la amb tanques, murs i dificultats de tota mena. La gent mira de colar-se per on pot. Homes, dones, gent gran, nens. Morts i ferits en l’intent. El nom del carrer Carrer Europa.
L’any 2015 han arribat a Europa per mar 1.008.616 i s’han comptabilitzat 3.771 morts. En el que va de 2016 ja en portem més de 3000.
- Eixamplem el focus: el carrer Europa que semblava tan gran i tan ple, ara resulta ser un carreró en mig de molts altres de molt més amples i de grans avingudes. Totes elles plenes igualment de dones, homes i criatures que fugen aterrides. Carrer Turquia, carrer Pakistan, carrer Líban… Resulta que allò que ens semblava un problema enorme és només una petita part d’un drama molt més gran.
En total 65.300.000 de persones refugiades i desplaçades. Europa en conjunt només acull un 11,67% dels refugiats del món. La majoria de refugiats es reparteixen per països molt més pobres de l’Àfrica i Àsia.
- Allunyem el focus una mica més: Aquests carrers venen d’unes places on s’hi celebren els actes més abominables que hom pot imaginar, cerimònies del terror i la crueltat. Plaça Síria, plaça Afganistan, plaça Somàlia, plaça Sudan del Sud, plaça Sudan, plaça Congo… Sang i fetge, violència, bombes, terrorisme, tortures, execucions, violacions, destrucció, fam, misèria… mort, mort, centenars de milers de morts. Vergonya. Qui no en fugiria?
En 10 anys el nombre de conflictes armats ha passat de 22 a 35. Només a Síria es compten més de 500.000 morts.
- Tornem a ampliar el camp per veure la foto sencera: Veurem que a aquestes places, per altres carrers poc il·luminats hi arriben i en surten camions ben carregats. Els que arriben van carregats d’armes; els que els condueixen es freguen les mans, immens negoci, i es justifiquen la consciència, ells no les disparen. Els que se’n van, ho fan ben carregats de matèries primeres aconseguides a bon preu (petroli, coltan…) i de sucosos contractes per a la reconstrucció.
- I si per acabar, ara acostem el focus sobre aquests camions, potser descobrirem els rostres i els noms dels mateixos que estan posant les tanques al carrer Europa i a altres carrers de la nostra ciutat comuna.
El comerç d’armes global s’ha incrementat un 14% en els darrers 10 anys. Entre els períodes 2006-2010 i 2011-2015, les importacions d’armes a Orient Mitjà han crescut un 61%. A l’Aràbia Saudita el creixement ha estat del 275%. Espanya és el tercer proveïdor de l’Aràbia Saudita i el setè exportador mundial d’armes.
Només amb la foto completa podem parlar honradament de solucions.
Antoni Soler Ricart
President de FundiPau